Till startsidan
Välj ett nummer!Läs #xx/XXXX
Hej igen! Nu kan du läsa alla gamla och nya artiklar så länge webb­läsaren är öppen. Om det här är din enhet (och inte till exempel en offentlig dator) kan du välja att spara inställningen. Du kommer då att kunna läsa alla artiklar i den här webb­läsaren så länge din prenumeration är aktiv.

Fortsätt
Spara och fortsätt
Du som får Magasinet Television i brevlådan ska förstås kunna läsa tidningen var du vill. Fyll i den mejl­adress du använde när du tecknade prenumerationen så får du en länk för att kunna läsa artiklarna digitalt!

Inte prenumerant?
Jag vill prenumerera!
Om du lägger till tidningen som en "app" kan du fort­sätta läsa där du slutade senast, även när du inte har till­gång till internet. Klicka på mitten­knappen i Safari-menyn här nedanför (du kan behöva klicka högst upp för att den ska synas) och välj 'Lägg till på hemskärmen'!Tror du att fler skulle uppskatta artikeln? Använd länken nedan!
Delade artiklar är tillgängliga för alla under två veckor, oavsett om du delar på Facebook, Twitter eller skickar en länk.

Din prenumeration verkar ha gått ut eller så behöver du aktivera den här webb­läsaren igen (du kan bara läsa Magasinet Television digitalt på tre enheter samtidigt).Länken är för gammal. Delade artiklar är bara till­gängliga i sin helhet för icke-prenumeranter under två veckor. Tyvärr.

Jag vill prenumerera!
Magasinet Television #7
I äldre versioner av Internet Explorer kan mycket se knasigt ut. Tyvärr.

Baksidan av en tidning: Del 1Ambitionen”Varför behövs egentligenen tidning om tv?” Det här är första texten av fyra om arbetet med Magasinet Television. Bläddra här ovan för att läsa övriga delar.

Varför behandlas tv alltid som den fulaste formen av kultur? I tredje numret av Magasinet Television pratade vi med skaparna av ”Shuga”, Afrikas popu­läraste tv-serie som visat sig fördubbla med­vetenheten om Aids på kontinenten. Sam­tidigt, i Dagens Industri, tillfrågades de svenska parti­ledarna om sin kulturkonsumtion: Ett teatertips? Vilken bok ligger på nattduksbordet? Vad skäms du över att du ser på tv?Vi var trötta på det där. På nyhetsbyrån hade vi kortat spännande berättelser till notiser och lagt på luren i örat på människor som berättade dem. När Röster i Radio & TV gavs ut hade det funnits två kanaler, i dag är tv inte ens något vi självklart ser på tv. Men vi ser mer av det än någon­sin. Så vi sade upp oss.Magasinet Television grundades med utgångspunkt i att tv som kulturyttring kräver och för­tjänar mer än en vänsterhänt redovisning av inne­hållet. En bevakning med ambition att gå längre än twittertyckanden och pr-stöpta förhandstexter, eller som vi uttrycker det i inledningen av varje nummer: ”att med nyfiken­het och gott humör möta och förstå de människor som skapar vårt största medium och påverkar vår samtid”.Vi gör inte världen bättre i varje stavelse. Men vi möter och för­söker förstå de människor som påverkar den.

Calle Bäckström är journalist och har seglat över halva världs­haven i en tvålkopp, byggt en cykel i bambu och tycker tv är fascinerande snarare än uppslukande.

Emmeli Lundberg är journalist och uppvuxen bland tv-arbetare. Hon tycker att de flesta idéer är bra idéer och att tidningen saknar – utöver pengar – en redaktionshund.

Philip Wallin är journalist, har cyklat 30 mil och har prickat in 13 rätt på tipset en gång – vinst 142 kronor. Gillar dokumentär-tv, mini­serier och sport.

Vi hade Bokmässans kanske minsta monter. Tanken att lansera Sveriges enda reportage­tidning om tv på Nordens största mässa för kultur var lika mycket för oss själva något att se fram emot som ett sätt att säga hej till världen. 800 utställare. 30 000 besökare varje dag. Stela leenden å ena sidan, målmedveten jakt på gratisgodis å den andra. Vi placerades jämte korsord och centrum för högkänsliga. Där var det inte så trångt, inte som hos tidskrifterna i andra änden av ­lokalen. Hos dem sålde tidningar till mässpris som smör, hos oss antogs allt vara gratis. Som godiset.Halv­vägs dit fick Martin Schibbye varje dag svara på samma fråga inför publik. Konfrenciern hade grunnat på den sedan Martin och Johan Persson satt 438 dagar i etiopiskt fängelse: Hur kändes det? Själva vi fick vi höra om tv-journalistikens förfall. Just den vi ville för­ändra. Varje gång för­svann lite godis. Annars också, för den delen.Naturligt­vis skulle vi inte sålt tidningen. Vi skulle tryckt den i famnen på människor, som vi gjorde med handklippta lappar i kön vid entrén. Men vi hade ju betalt för varje exemplar. Lagt ned vår själ. De hade ett värde.En kväll följde vi med på efterminglet. De andra dagarna stupade vi i säng. Efter ett tag fick vi ta över grannmontern, utställaren hade aldrig dykt upp. Tidningen växte.Sista dagen förirrade sig en dam från Lunds bibliotek ända bort till vår avkrok. Hon tog en tidning, tryckte den mot ansiktet. ”Luktar illa”, sade hon och vände på klacken. Vi fick en trästol med färgglatt tyg av en barnboks­författare från Åland. Sedan var mässan slut.Men tidningens första möte med världen var inte så illa, trots allt. Den fick ett par prenumeranter. Någon gick ”för att hämta pengar”, och kom till­baka. ”Precis vad jag vill ha, det är just för det här jag läser till journalist”, sade en annan. En tredje twittrade att Magasinet Television i alla fall hade mässans mysigaste monter.

En gemen­sam tråd. Magasinet Televisions husillustratör Frida Jahnmatz har tecknat både oss och tidningens krönikörer med ett enda pennstreck.

Illustert sällskap. Fantastiska Kheira Linder tecknade premiär­numrets omslag. Under Bok­mässan lät vi besökare i montern namnge så många tv-profiler som möjligt. Trots att Kheira, som är född i Tyskland, inte kände till så mycket om varken Leif GW eller Plura hade vinnaren 19 rätt. Själva signerade vi varje nummer för hand när vi hämtade dem på tryckeriet i Laholm. Ett av exemplaren lades i brevinkastet hos Ingvar Oldsberg, ett annat hos Peter Apelgren, Sveriges roligaste människa. Minimal gerilla­marknads­föring i ett infall av stolthet.


Vill du läsa mer?
Vi väljer att ta betalt för journalistik men som prenumerant kan du läsa hela tidningen digitalt. Att aktivera tjänsten tar mindre än en minut och du behöver inte komma ihåg några krångliga lösenord.

Jag vill prenumerera!
Jag är redan prenumerant
(Resten av texten är endast tillgänglig för prenumeranter)

Vill du slippa att rulla i texten? Dubbel­klicka i artikeln, ju längre ned desto snabbare går det!
Dra med fingret över sidan för att bläddra i tidningen!